NAGRADNI NATEČAJ ZA UMETNIKE IN OBLIKOVALCE.

RE:DESIGN iX / UMETNIŠKA VIZIJA BMW iX.

Praktične informacije.

Kdo se lahko prijavi
Prijavijo se lahko oblikovalci, umetniki in ostali, ki delujejo na kreativnih področjih, študentje umetniških smeri (slikarstvo, oblikovanje, ilustracija, fotografija) in delujejo v Republiki Sloveniji.
Starostna omejitev
Do 35 let, tj. rojeni leta 1987 in mlajši.
Trajanje natečaja
Sobota, 18. december 2021 – petek, 18. februar 2022 do 23:59 (CET).
Nagrada

BMW Slovenija podpira trdo delo na poti do uresničitve svojih sanj. Zato avtorja oziroma avtorico zmagovalnega kreativnega predloga nagrajuje z:

 • Fizično aplikacijo kreativnega predloga na vozilo BMW iX.
 • Medijsko izpostavljenostjo v sklopu projekta RE:DESIGN iX.
 • Denarno nagrado v znesku 1.500 EUR.

BMW Slovenija bo dodatno nagradila druga dva najboljša umetniška dela, in sicer:

2. mesto: 500 EUR
3. mesto: 500 EUR

Jeziki
Slovenščina in angleščina.
Organizator
BMW Slovenia, d.o.o., Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: »BMW Slovenija«)
Opis
Iščemo izvirne in unikatne rešitve za zunanji izgled avtomobila BMW iX.

Organizator natečaja je BMW Slovenija.

Gradnja mostov med tehnologijo in umetnostjo je zapisana globoko v zgodovini BMW in predstavlja pomembno povezavo med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo. Skupina BMW se zavzema za podporo in pospeševanje kulture ter partnerstvo s priznanimi ustanovami in umetniki. Z medsebojnim spoštovanjem in radovednostjo BMW povezuje ljudi skozi kulturo po vsem svetu – tako fizično kot virtualno. Skupina BMW že 50 let podpira umetnost in kulturo s številnimi pobudami kot pristnim načinom sodelovanja s potrošniki po vsem svetu. Mednarodno uveljavljen projekt BMW Art Cars je inovativen prikaz kako je umetnost mogoče estetsko združiti z vozili, kar odraža kulturni in zgodovinski razvoj umetnosti, oblikovanja in tehnologije. Znani umetniki z vsega sveta že od leta 1975 oblikujejo avtomobile BMW. Razstave v zbirki BMW Art Car do danes vključujejo dela priznanih umetnikov, kot so Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, David Hockney, Jenny Holzer, Olafur Eliasson, Cao Fei, John Baldessari in Jeff Koons.

BMW Slovenija ob letošnjem praznovanju 50 letnice kulturnega udejstvovanja znotraj skupine predstavlja lokalni projekt RE:DESIGN iX, ki ponuja nove priložnosti za mlade umetnike, ustvarjalce in oblikovalce, da predlagajo kreativne rešitve izgleda zunanjosti (barve in vzorce karoserije) za novo, umetniško navdahnjeno vozilo BMW iX.

Umetniški natečaj “RE:DESIGN iX / Umetniška vizija BMW iX”.

Natečaj za mlade umetnike poteka ob obeležitvi 50-letnice kulturnega udejstvovanja skupine BMW na mednarodnem področju. Ob tej priložnosti smo razpisali in k sodelovanju povabili mlade ustvarjalce, umetnike in oblikovalce, da predlagajo kreativne rešitve za nov, umetniško navdahnjen avtomobil, znamke BMW iX.

Namen natečaja je pridobiti izvirno umetniško rešitev za izgled zunanjosti določenega modela vozila – vozila BMW iX. Prijavljeni projekti morajo vsebovati konceptualna izhodišča in slikovne predloge (likovna dela, skice, barvne predloge).

BMW Slovenija s projektom išče nove in ustvarjalne načine, ki bodo združevali umetnost in najnovejše tehnologije. Namen je mladim umetnikom ponuditi ustvarjalno platformo, na kateri lahko izrazijo svojo vizijo združevanja umetnosti, trajnosti in najnovejše tehnologije. Natečaj hkrati predstavlja ustvarjalno ponazoritev, kako pomembna je mobilnost za mlade umetnike/oblikovalce in izziv, s katerimi se soočajo pri izražanju svoje umetnosti / v svoji umetniški praksi. Za svobodno interpretacijo zunanjosti vozila in ustvarjanje digitalnih umetnin bo kot navdih služil pionir nove dobe elektromobilnosti – vozilo BMW iX.

Mednarodna žirija bo izbrala tri najboljše projekte, izmed njih pa en (1) zmagovalen projekt. Najboljši trije (TOP 3) bo predstavljenih na spletu v obliki digitalne razstave, kjer bo BMW Slovenija mladim umetnikom ponudil priložnost, da se projekti in njihovi ustvarjalci predstavijo širši javnosti (video, foto materiali, intervjuji).

Glavna nagrada za zmagovalni projekt, poleg vsega naštetega zgoraj, pa je zunanja izvedba vozila BMW iX, ki bo sam postal umetniško delo/umetniški eksponat poleg ostalih elementov, ki jih bo avtor prijavil v projektu (skice, slike, fotografije, ilustracije). Tehnično gledano bo umetniško delo prijavljenega projekta fizično aplicirano na zunanjost vozila, kar bo zmagovalcu pomagala strokovno izvesti oblikovalska ekipa BMW Slovenija, zato to predznanje ni potrebno in ni pogoj za prijavo. Iščemo le izvirne, ustvarjalne in nove ideje za umetniški izgled, umetniško vizijo vozila znamke vozila BMW iX, realizacija (aplikacija na mrežo zunanjosti vozila) pa bo potekala v sodelovanju z organizatorjem, kar je edinstvena priložnost za umetnike in ustvarjalce, da lahko vstopijo v dejanske delovne procese priznane znamke.

Pravila natečaja.

 1. Na natečaju lahko sodelujejo vse osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Vsak posameznik lahko sodeluje z največ enim predlogom/projektom za celostno zunanjo podobo avtomobila BMW iX.
 2. Prijavitelj in vsi sodelujoči morajo biti mlajši od 35 let, tj. rojeni leta 1987 ali mlajši.
 3. Natečaj je tematski, zato se morajo dela navezovati na razpisano tematiko.
 4. Likovni in oblikovalski predlogi morajo biti v formatu JPG/JPEG ali PDF, ustvarjeni so lahko v različnih tehnikah, ki jih je mogoče digitalizirati in aplicirati na zunanjost avtomobila, kar bo zmagovalec natečaja ustvaril v sodelovanju z oblikovalsko ekipo BMW Slovenije.
 5. Upoštevati je potrebno vse tehnične posebnosti razpisa.
 6. Dela morajo biti ustvarjena v času trajanja natečaja.
 7. Rok za oddajo izdelkov je petek, 18. februar 2022 do 23:59 (CET).
 8. Oddaja projektov poteka preko obrazca na spletni strani www.redesign-bmwix.si do razpisanega roka za oddajo izdelkov.

Več o poteku natečaja.